Genel Gündem Yaşam

Güzelbahçe Kent Konseyi’nden Dev Adım

Haber Cenk Özen

Güzelbahçe Kent Konseyi’nden Dev Adım

Güzelbahçe Kent Konseyi’nden Dev Adım,  Kent Konseyi “Afet Çalışma Grubu” kuruldu.

Sivil Toplum Kuruluşu Başkanlarının katılımı ile  Güzelbahçe Kent Konseyi Binası’nda gerçekleşen toplantıda bölge insanı için önemli kararlar alındı. 6 Şubat Pazartesi günü merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremden sonra binlerce kişinin yıkılan binaların enkazlarının altında kalması ve oluşan telaş ortamı Güzelbahçe Kent Konseyi’nde masaya yatırıldı. Toplantıda, STK temsilcileri ile yapılan değerlendirmeler sonucu ilerleyen günlerde izlenecek yol haritası oluşturuldu. Güzelbahçe Kent Konseyi’nde, STK temsilcilerin yaptığı basın açıklaması şöyle;

Güzelbahçe Kent Konseyi; Depremden çıkarılan ders;

Ülkemizde sıklıkla depremler olmaktadır en son yaşadığımız Kahramanmaraş depremi çok geniş bir alanı etkilerken büyük yıkıcı bir etkiye neden oldu. Deprem sahasına gerek hava şartları gerekse koordinasyon sorunları nedeniyle arama kurtarma ekipleri birçok yerde 48 saat sonra ulaşabilmiştir. Oysaki deprem olduktan sonra enkazdan kurtulma ve sağ kalabilmek için ilk 24 saat çok büyük önem arz etmektedir. Deprem felaketi yaşandıktan sonra ilk saatlerde birçok kişi enkaz altından sağ çıkan yakınları, mahalle sakinleri tarafından kurtarıldı ya da kurtarılmaya çalışıldı. Ülkemiz şartlarında eğitimli arama kurtarma ekiplerinin az sayıda olması ve birçok neden, ilk 24 saatte birtakım zafiyetlere ve eksiklerimizi görmemize neden oldu.

Güzelbahçe Kent Konseyi ve STK temsilcileri olarak yaptığımız toplantıda  Güzelbahçe Kent Konseyi bünyesinde “Afet Çalışma Grubu” kurulmasına karar aldık. Bu grup tarafından depremden alınan ders neticesinde Güzelbahçe ilçesinde “Afet Acil Planı” uygulaması yapılması, sokak ve mahalle örgütlenmesinin kurulması. Kurulan bu örgütlenme modeliyle gönüllülerin eğitimlerinin tamamlanması, toplumsal farkındalığının sağlanması, okullarda afet seminerlerinin düzenlenmesi, Afet halinde toplanma bölgelerinin ilçede yaşayan herkesçe bilinmesinin sağlanması, Afet halinde iletişimin sağlanma planlarının yapılması, Afet halinde elektrik, su ve iletişimin kesileceği göz önüne alınarak gerekli teçhizatın ( jeneratörler, delici ve kırıcı ekipman, aydınlatma malzemeleri, demir kesme makasları, gerekli termal kameralar ve endoskopik kameralar, iletişimin sağlanması için el telsizleri vb ) konulacağı konteynırlar planlanması. Sistemin sürdürülebilmesi için teçhizatın periyodik bakımlarının yapılarak devamlı çalışır halde saklanması, tatbikatlar  yapılarak afet gönüllülerinin eğitimlerinin pekiştirilmesi planlanmaktadır. Bu kapsamda projenin paydaşları Güzelbahçe Kaymakamlığı, Güzelbahçe Belediyesi, Sivil Toplum Örgütleri ve tüm Güzelbahçe halkı olacaktır.

Bu sayede bizler eğitimli, örgütlü, planlı  olarak hem kendimize, hem ülkemize faydalı olacağımızı düşünüyoruz.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL