Genel

ADD Urla perşembe toplantısı devam ediyor

PANDEMİ nedeniyle Atatürkçü Düşünce Derneği Urla Şubesi tarafından uzun süredir yapılan toplantılar normalleşmenin ardından tekrar başladı. Bu haftaki konuklar Çevre davaları ile tanınan Av. Şehrazat Mercan ve emekli öğretmen İzmir..

ADD Urla perşembe toplantısı devam ediyor

PANDEMİ nedeniyle Atatürkçü Düşünce Derneği Urla Şubesi tarafından uzun süredir yapılan toplantılar normalleşmenin ardından tekrar başladı.

Bu haftaki konuklar Çevre davaları ile tanınan Av. Şehrazat Mercan ve emekli öğretmen İzmir Çevre Gönüllüleri Sözcüsü Meliha Yücel di.Dernek binasının dışında pandemi kuralları çerçevesinde düzenlenen toplantının konusu ”Çevremizi nasıl koruruz”. Toplantıya dernek üyesi yaklaşık 30 kişi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını ADD Urla Şube Başkanı Veli Çıtak yaptı. Çıtak , ” Uzun süredir yapmadığımız perşembe toplantılarını normalleşmenin ardından , bizde normalleşerek başlattık. Bugün ikinci toplantıyı yapıyoruz. Toplantıya çok değerli konuşmacılarımız var . Buraya gelen herkese teşekkür ederim ” dedi.

İLk sözü Çevreci Avukat Şehrazat Mercan aldı. Avukat Mercan, ”Çeşme projesinin Urla’yı çok etkileyeceğini, kamulaştırılan yerin yüzde 98’i kamu alanı ve ormanları arsa haline getirme planları var. Oraya belirtileri projeyi yapamıyacaklar. 900 bin kişinin burada yaşaması planlanıyor. Asıl amaçları orayı satmaktır .Hepimizin orada hukuku var. Sözü var. Orada hepimizin evi olmalı. Orası satıldığı zaman, su, elektrik talebi artacak, kuraklaşma oluşacak. Urla’da çevreye zarar veren taş ocakları, balık çiftlikleri var. Zeytinlere balık şilhası binası yapıldı. Çevreye çok büyük zararı vardı. Dava açıp kazandık. Şuan çalışmıyor.Bunun yeri orası değil. Sanayi’de olması gerek ” dedi.

Sığacık ve Demircili Koyünün olduğu bölgeye orkinos çiftliği kurulmak istendiğini, verilen ÇED raporlarını iptal ettirmek için davalar açıp kazanmalarına rağmen, devletin buraya yeniden ÇED verdiğini söyleyen Mercan, “Müsilaj denetimsizlik nedeniyle denizleri bitirdi.Marmarayı denize atılan fabrika atıklar tamamen bitirdi.Denizleri kirletiyoruz, deniz kendi kendini nasıl temizler.Çevre hepimizin yaşam alanı.bu konuda temiz çevre için herkesin fikri aynı olmalıdır. Urla’da çevre sorunlarının yanı sıra, trafik ve yaşam sorunları da var. Her yer inşaat “dedi.

İzmir Çevre Gönüllüleri Sözcüsü emekli biyoloji öğretmeni Meliha Yücel ‘de sistem böyle gelmiş böyle gidiyor diye başladığı konuşmasında, ” Tüm dünyada küresel kriz var. Urla bu konuda başı çekiyor.Çeşmealtında evimin suyu tuzlu akıyor.Kaçak kuyulardan tatlı su çekiliyor.Köylerimiz susuz kaldı.Yukarıda sular çekildikçe, aşağıdan tuzlu sular akıyor.Bilim adamları sıcaklığın 2 derece fazla artması durumunda çölleşeceğimizi söylüyor.Bugün Dünya Çölleşme Günü.20 kilometre ötede Efemçukuru madeni var. Burası kazıldıkça, sularımızı zehirliyor. Yazın bizim suyu Çeşme’ye veriyorlar. Burada halkın bilinçlendirilmesi lazım.Orada kimyasal ürün yetiştiren köylüler var. Urla’da da köylü biliçlendirimeli.Deniz eekolojisini dengeleyen deniz patlıcanları kaçak avlanıyor. Bunu engellemek lazım.Deniz patlıcanları Çin’e ve Japonya’ya ihraç ediliyor .Bizim körfezdeki deniz patlıcanları çok değerli.Balıkçılar balık tutamıyor.Trolle avlanma yasaklansın. Köylü ve halk temiz çevre konusunda bilinçlendirilmeli “dedi.

Katılımcıların soruları ve önerileri sonrası toplantı biti.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL