Genel Köşe Yazıları

6284 SAYILI YASA’NIN UYGULANMASI

Avukat Şebnem Özdemir Yazdı…

6284 SAYILI YASA’NIN UYGULANMASI

Soğuk bir Urla sabahından hepinize sıcacık bir merhaba demek isterim. Bir süre önce Cenk ÖZEN ‘’senin de çorbada tuzun olsun’’ deyince, Neden olmasın? dedim.

Size bazen hukuki konularda kısa kısa bilgiler vereceğim bazen de sizle sohbet edeceğiz. 

İlk yazımda  toplumda son zamanlarda  herkesin duyduğu ve tam olarak bilgi sahibi olmadığı 6284 sayılı yasa ( Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin  Önlenmesine Dair Kanun)  ile ilgili yazmak istiyorum.

 

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilme kararının ardından, sözleşmeyi referans alan kadına karşı şiddetin önlenmesine ilişkin 6284 sayılı kanunun akıbeti belirsizdir. Danıştay’ın en üst organı İDDK , İstanbul Sözleşmesinden  çıkılması kararını ” Anayasaya Uygun ” buldu , itirazları reddetti. 

 

Ancak uygulamada halen 6284 sayılı yasaya uygun olarak Mahkemeler tarafından koruma kararları çıkartılmaktadır. 6284 sayılı yasa 08/03/2012 tarihinde kabul edilmiştir. Birinci maddesine bakıldığında .Bu kanunun amacı ; şiddete uğrayan veya şiddetin tehlikesi bulunan kadınların , çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik  şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. 

 

Uygulamada sanki sadece kadınların korunmasına ilişkin bir yasa olarak algılansa da madde dikkatli olarak okunduğunda şiddete uğrayan bütün  mağdurlar için koruma sağladığı anlaşılacaktır. 

 

Urla olarak şanslıyız ki Kadın Emniyet Müdürümüz özelikle kadına ve çocuğa olan şiddette çok hassas davranmaktadır. Emniyet personeli de bu konuda gerekli eğitimleri almıştır. Özel olarak başında Kadın Amirin bulunduğu , Çeşmealtında Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği kurulmuş ve şiddet mağdurlarına da özverili bir şekilde yardımcı olmaktadırlar. Başvurudan itibaren 24 saat içerisinde koruma kararı çıkmaktadır.

 

Kendinizi tehdit altında (Sözlü, fiziki şiddet) hissettiğiniz an Emniyet birimlerini aramakta bir an tereddüt etmeyin. Bir kere affettiğiniz takdirde bunun devamının geleceğini asla unutmayın. ASLA YALNIZ DEĞİLSİNİZ YETER Kİ YARDIM İSTEMEKTEN KORKMAYIN ! 

Av. Şebnem ÖZDEMİR 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL