Genel

Kopanisti peyniri unutulmaya yüz tuttu

Haber Bahri Karatas

Kopanisti peyniri unutulmaya yüz tuttu

Kopanisti peyniri. Güzelbahçe’ den kaybolmuş bu gün Urla’ da çok az Karaburun’ da ise küçük bir işletme tarafından yapılan bir lezzettir. Yunanca “Ezilmiş, dövülmüş” anlamına gelen Kopanisti, keçi sütünden yapılan sepet peynirinin peyniraltı suyunun fermante edilmesiyle (ekşitilmesiyle) yapılıyor. Lezzetiyle iddialı bu peynir bu gün Karaburun’a özgü bir kültürel mirastır.
Ege’nin az bilinen lezzetleri arasında yer alan Kopanisti peyniri, Urla ve Karaburun yarımadasında hala beğenilen bir meze olarak tüketiliyor. Ağır bir aroması olduğundan bu keçi peyniri lokma lokma değil de çatalın ucuyla yenmesi ile meşhur. Ayrıca zeytinyağı ile seyreltmek bu peynirin tadına tarifi imkansız bir lezzet daha katıyor.
Karaburun yarımadasında, Çeşme’de ve zaman zaman Sakız Adası’nda “acı peynir” olarak da satılan Kopanisti Peyniri, yapım aşamasının uzunluğu nedeni ile ticari olarak fabrikasyon üretimi yapılmıyor. Peyniraltı suyundan toplanan lor, içi sırlı çömleklerde yoğruluyor. Bu işlem iki hafta ila bir ay arası her gün tekrarlanıyor. Lor çatlayıp keskin bir koku salmaya başlayınca tuz eklenip yeniden yoğruluyor. Bu işlem de yaklaşık 10 gün sürüyor. Daha sonra üzerine zeytinyağı konup bir kavanozda saklanıyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL