Genel

İYTE’liler Demircili’de kıyı temizliği yaptı

Haber Merkezi

İYTE’liler Demircili’de kıyı temizliği yaptı

İYTE’liler Demircili’de kıyı temizliği yaptı

 

Uluslararası Kıyı Temizleme Günü kapsamında İYTE akademisyen ve öğrencilerinin katılımıyla Urla Demircili Koyu’nda kıyı temizliği etkinliği gerçekleştirildi. Tüm dünya ile eşzamanlı olarak gerçekleştirilen etkinlikte toplanan atıklar geri dönüşüme gönderildi.

Sürdürülebilir bir gelecek için bilim ve teknoloji üreten İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), yaşam kalitesini yükselten ve toplum farkındalığını artıran çalışmalarıyla da dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.

İYTE Vakfı ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar (Koruncuk) Vakfı ortaklığıyla gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı-Küresel Çevre Fonu-Küçük Destek Programı (UNDP/GEF/SGP) tarafından desteklenen ‘Denizden Al Haberi: Gülbahçe Körfezi’nde Mikroplastiklerin Peşinde’ proje ekibinin katkılarıyla gerçekleştirilen ve Deniz Temiz Derneği/TURMEPA tarafından koordine edilen etkinlikte sadece 1 saat içerisinde plastik, cam, metal ve sigara izmaritleri başta olmak üzere yaklaşık 165 kilogram atık toplandı.

Sürdürülebilir Yeşil Kampüs çalışmalarıyla tüm dünyadan üniversiteleri altyapı, enerji, iklim değişikliği, atıklar, su kaynakları, ulaşım ve eğitim gibi alanlarda değerlendirerek sıralayan uluslararası platform Greenmetric’te üst sıralarda yer alan ve derecesini her yıl yükselten İYTE, 16 Eylül 2023 tarihinde gerçekleştirilen Kıyı Temizliği etkinliği ile, örnek teşkil edecek projelerine bir yenisini daha ekledi.

‘Denizden Al Haberi: Gülbahçe Körfezi’nde Mikroplastiklerin Peşinde’ proje yürütücüsü İYTE Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Eser Ökten yapılan etkinliğe ilişkin yaptığı açıklamada: “İYTE’de sürdürülebilirlik bilincini aşılayan ve geliştiren ve en önemlisi de kampüsümüzün sınırlarını aşan çalışmalar yürütüyoruz. Sucul ekosistemlerdeki yaşam ve bunun olabilecek en sağlıklı şekilde devamlılığı bilindiği üzere Birleşmiş Milletler Kalkınma Amaçları arasında yer alıyor. Ayrıca ülkemizde 2019 yılında ulusal ölçekte başlatılan Sıfır Atık Mavi projesi ile denizlerin ve sucul ortamların atıktan korunması ve arındırılması amaçlanmakta. Enstitümüzde yürüttüğümüz projemiz sayesinde, sevgili öğrencilerimizin de emekleri ile, özellikle büyük bir çevre problemine neden olan plastik kirliliği ve mikroplastikler konusunda 7’den 70’e tüm paydaşları katılımcı bir yaklaşımla bilinçlendirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran ise etkinlik ile ilgili düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: “Enstitümüzde hedefimiz eğitim, araştırma ve topluma katkı eksenlerinde sürdürülebilir bir üniversite olmanın ötesinde ilişki içinde olduğumuz paydaşlarımızı da sürdürülebilirlik konusunda bilgilendiren ve onları bu kapsamda harekete geçmeye teşvik eden öncü bir kurum olmak. Bu doğrultuda yürüttüğümüz projelerimiz ile hem her anlamda örnek teşkil edecek sürdürülebilir yeşil bir kampüs yaratıyor olmanın, hem de çevre bilinci ve toplumsal farkındalığa katkıda bulunarak sürdürülebilir bir gelecek için el birliğiyle çalışmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Kıyı Temizleme etkinliğine ve bu vesileyle ortak geleceğimiz için hayata geçirdiğimiz projelerimize destek veren, emeği geçen her bir mensup ve paydaşımıza yürekten teşekkür ediyorum.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL