Genel

KİMLİK KAZANMANIN YOLU “OKUMAK”

Bayram Anu Yazdı…

KİMLİK KAZANMANIN YOLU “OKUMAK”

KİMLİK KAZANMANIN YOLU

“OKUMAK”

 

Kimlik; bir bireyin yalnızca ona özgü tutumlarından, duygularından, algılarından, değerlerinden ve davranışlarından ibaret olan, kendisi hakkındaki görüştür. Okumak,  düşünceleri olgunlaştırır. Özgüveni arttırır. Hayata farklı açılardan bakmamıza yardımcı olur. Dünyayı daha güzel görmemizi sağlar. Bilgi dağarcığımızı ve kelime hazinemizi zenginleştirir. Anlama gücümüzü ve sorgulama yeteneğimizi geliştirir. Diye değerlendirir işin uzmanları…

Okuma, sadece kitap okumak gibi algılanmamalı; sorgulamak, sonuç çıkarmak, yön vermek, tavır koymak, düşünce / eylem konularında yaşama dair karşılık bulmak anlamı taşır.

 

Sorgulamak. Derinlemesine sorgulamak. Hem kendimizden, hem kendi dışımızdaki olay ve olgulardan haberdar olmayı kolaylaştırır. Ne var ki yaşam sadece haberdar olmaktan ibaret değildir, bir amaca bağlanmaktır; olayları önce anlamak, sonra yorumlamak gerekir ki, sevgilerimiz, nefretlerimiz, kabullerimiz, retlerimiz, isyanlarımız, yani bizi biz yapan yoğun duygu ve düşüncelerimiz rafine edilerek menfi / müspet anlamda davranışlarımıza ışık tutabilecek olgunluğa ulaşabilsin.

İnsanların toplumsal ve bireysel ölçümleme yapıp geleceği(ni) şekillendirmek istemesi çok doğal bir davranış değil midir?

Öyleyse bu düşünceden hareketle; Kendini okuma. Hayatı okuma. Siyaseti okuma. Toplumu okuma ve benzerleri gibi, yaşamın içinde temelde en zor kavrama / çözümleme yapılabilecek bu konular üzerinden insanlar sosyal hayat içinde konumlandığı yer ve kodlamaları oluşturur.

Günün sonunda olgunluğa erişmiş her birey yapılan  “muhtelif okumalar” sayesinde toplumsal anlamda belli bir yere aidiyet hisseder. Hayatın akışına yönelik olumlu /olumsuz ne varsa aslında bize ait kararların toplamıdır.

Özenle kaliteli bir yaşam hedeflenen bu dünyada yaptığımız tercihler ve aldığımız kararların hiç kimse tarafından hayal kırıklığına uğranmasına sebep olmadan yanılmamak / yanıltılmamak mutlak temennimiz olmalı.

 

“İlk önce bedenin ve ruhun dimdik olmak üzere kendin inşa etmelisin.”

Friedrich Nietzsche

Yazan Bayram Anu

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL