İYTE  Sağlıklı, Sürdürülebilir, Minimum Su ve Enerjiyle Gıda Üretim Teknolojisi Geliştiren Çok Uluslu Projede

Çok Uluslu Projenin Türkiye Ayağında İYTE Bulunuyor!

İYTE  Sağlıklı, Sürdürülebilir, Minimum Su ve Enerjiyle Gıda Üretim Teknolojisi Geliştiren Çok Uluslu Projede
Yayınlanma: Güncelleme: 156 views

İYTE  Sağlıklı, Sürdürülebilir, Minimum Su ve Enerjiyle Gıda Üretim Teknolojisi Geliştiren Çok Uluslu Projede

 

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Sustain-a-bite projesi sayesinde bitki bazlı gıdalarda yenilikçiliği ve sürdürülebilirliği hedefleyen yeni ürünler geliştirilecek. 

 

Çok Uluslu Projenin Türkiye Ayağında İYTE Bulunuyor!

 

AB’nin Horizon Europe programı kapsamında desteklenen “Sustain-a-bite projesi”, Avrupa’da bitki bazlı beslenmeyi yeniden tanımlamayı hedefliyor. Herkes için sağlıklı ve sürdürülebilir gıda üreten, geleceğe hazır bir gıda sistemi kurmak amacıyla çok uluslu olarak hayata geçirilen projenin Türkiye ayağında İYTE bulunuyor. 

 

Finlandiya’da bulunan VTT Araştırma Merkezi koordinesinde yürütülen projede 13 ayrı ülkeden 19 farklı araştırma kurumu yer alıyor. İki projenin desteklendiği çağrı kapsamında 15/15 tam değerlendirme puanı alarak başarılı bulunan projede Türkiye’den İYTE Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükrü Güleç yer alıyor. Daha sağlıklı ve yenilikçi gıda üretimi hedefiyle yola çıkılan projeyi için Doç. Dr. Şükrü Güleç “Projenin temel misyonu, sürdürülebilir gıda teknolojileri ve sağlık parametrelerini dikkate alarak tüketici tarafından beğenilen farklı gıda ürünlerini geliştirmektir. Proje, bitki bazlı gıdalarda yenilikçiliği ve gıda endüstrisi yan ürünlerinin yeniden değerlendirilmesini içermektedir. Minimal işleme yöntemleri kullanılarak, su kullanımını yüzde 50 ve enerji tüketimini yüzde 30 düşürmeyi hedeflemektedir. Bu şekilde proje kapsamında daha düşük maliyetle sürdürülebilir bir gıda üretim modeli oluşturulacaktır.  Elde edilecek son ürünlerle bağırsak sağlığının korunmasının yanında obezite ve tip 2 diyabet gibi metabolik hastalık risklerinin azaltılması da hedeflenmektedir. Proje, döngüsel gıda sistemlerini ve sürdürülebilir beslenmeyi güçlendirmeye odaklanmıştır. Günden güne önemi artan ham madde, enerji ve su gibi gerekliliklerin doğru ve yerinde kullanılması her türlü sektör açısından önemlidir. Bu bakış açısıyla bu parametreleri en verimli şekilde kullanarak herkesin ulaşabileceği sağlıklı bir gıda sistemi inşa etmeyi amaçlıyoruz. Projenin endüstriyel düzeyde gıda alanında çalışan firmalar için ürün geliştirme açısından bir model teşkil edeceğini düşünüyoruz.”

 

Proje ortakları arasında Finlandiya’dan “VTT Technical Research Centre”, Türkiye’den “İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü”, İrlanda’dan “University College Cork” ve “Teagasc”, Hollanda’dan “Wageningen Food & Biyotabanlı Araştırma”, Birleşik Krallık’tan “Oxford Üniversitesi”, İtalya’dan “University of Milan” gibi saygın kurumlar yer alıyor.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.