Haber Merkezi
Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD), 39 firma ile birlikte Ticaret Bakanlığı’nın sektörel heyet programları çerçevesinde Meksika’ya çıkarma yaptı. İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ve Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) ile ortaklaşa Meksika pazarına yönelik olarak düzenlenen ikili iş görüşmeleri programına 39 üretici/ihracatçı firma katılım sağladı. İkili görüşmelere, 45 Meksika ve çevre ülke alıcısının katıldığını ve toplamda 510 iş görüşmesi gerçekleştirildiğini ifade eden İDDMİB Başkan Vekili ve EVSİD Başkanı Talha Özger, 1,5 milyar dolar gibi büyük bir ithalat hacmine sahip Meksika ve Latin Amerika pazarına yönelik faaliyetlerin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini belirtti.
Türk ev ve mutfak eşyaları sektöründe faaliyet gösteren firmaların ihracat pazarlarını geliştirmek ve özellikle Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan uzak ülkeler stratejisi kapsamında Şubat ayında gerçekleştirilen genel ticaret heyetinin hemen sonrasında bu kez ev ve mutfak eşyaları sektörüne yönelik olarak düzenlenen ikili iş görüşmeleri programı Meksika ile birlikte Kosta Rika ve Guatemala gibi yakın ülkelerden alıcıları da Türk üreticilerle buluşturdu.
Pandemi öncesinde başlayan aynı bölgede düzenlenen ikili iş görüşmeleri sayesinde önemli bir ihracat artışına imza atan Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD), hedef pazar olarak belirledikleri Latin Amerika’daki ağırlıklarını artırmak için İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ile ortaklaşa Meksika pazarına yönelik olarak düzenlenen ikili iş görüşmeleri programına 39 üretici/ihracatçı firma ile katılım sağladı.
İDDMİB VE EVSİD’DEN ORTAK ETKİNLİK
İDDMİB Başkan Vekili ve EVSİD Başkanı Talha Özger, ülke olarak Şubat ayında yaşadığımız talihsiz deprem felaketi sonrasında bazı yurtdışı etkinliklerini ötelediklerini ancak Meksika konusunda katılımcı firmalarla ortak bir değerlendirme yaparak organizasyona devam etme kararını aldıklarını, gerek katılım sayısı gerekse ülke ve sektör imajı açısından olumlu sonuçlar elde ettiklerini vurguladı.
Özger, Ticaret Bakanlığı tarafından 2022 yılında açıklanan uzak ülkeler stratejisi kapsamında, aralarında Meksika’nın da bulunduğu 19 uzak ülkeye ihracatın artırılmasını hedeflediklerini dile getirerek, “Bu konuda her uzak pazar için bir aksiyon planı hazırlanarak, öncelikle genel sektörler olarak bu pazarların incelenmesi ve ardından sektörel bazda adımların atılması kurgulanmıştı. İDDMİB ve EVSİD ortaklığında gerçekleştirilen Meksika ikili iş görüşmeleri programı bunun ilk örneklerinden.” diye konuştu.
MEKSİKA’DA 510 İŞ GÖRÜŞMESİ GERÇEKLEŞTİ
İkili iş görüşmelerinde, 39 Türk üreticinin ürünlerini sergilediğini belirten Özger; görüşmelere, 45 Meksika ve çevre ülke alıcısının katıldığını ve toplamda 510 iş görüşmesi gerçekleştirildiğini ifade etti. Özger, Meksika pazarının ev ve mutfak eşyaları kategorisinde 1,5 milyar dolar gibi büyük bir ithalat hacmine sahip olmasına karşın, ülke olarak pazar payının düşük olması, Meksika pazarının bugüne kadar ihmal edildiğinin de bir göstergesi olduğunu kaydetti.
Meksika ve Latin Amerika pazarına yönelik faaliyetlerin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini, Eylül ayında Şili ve çevre ülkelere yönelik bir organizasyon planladıklarını da dile getiren Özger, bundan sonraki aşamada Türk firmalarının bireysel düzeyde Meksika pazarını ve pazardaki müşterilerini ziyaret etmelerinin önemli olduğunun altını çizdi.
KİLOGRAM BİRİM İHRACATI 4 DOLARI AŞTI
Özger, döviz kurlarındaki sıkıntılar ve Çin’in tekrar ihracatta hız kazanması ile birlikte rekabet avantajı azalan Türk üreticisi için yepyeni bir strateji ortaya koyulması gerektiğini aktararak, şunları aktardı:
“Geçtiğimiz yıl sektör olarak kilogram birim ihracat değerini 3.77 dolara taşımayı başardık. 2023 yılının ilk ayında 4 dolar sınırını aştık. Rakiplerimiz Avrupa ülkeleri ve hatta Çin dahil 6-7 dolarla ihracat yapıyorken bizim artık nitelikli ürüne yönelmemiz, yeni, farklı ve kâr marjımızın yüksek olduğu pazarlara girmemiz gerekiyor. Kamudan bu konuda daha fazla destek bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)